Mentorointi auttaa saavuttamaan tavoitteita

28.04.2015

Haku Aalto-yliopiston mentorointiohjelmaan jatkuu 10.5. asti.

Senior Business Manager Eira Vatanen (keskellä esittäytymisvuorossa) oli yksi Life after Graduation -tilaisuuden panelisteista.

– On ollut todella kiva auttaa tätä nuorta KTM:ää, antaa hänelle potkua työnhakuun. Olemme menneet perusteisiin, itsetuntemus on lisääntynyt puolin ja toisin, kuvaa Microsoft Mobile Oy:n Senior Business Manager ja certified business coach Eira Vatanen mentorointiohjelman antia. Hän on mukana mentorina jo toista kertaa.

Mentoroinnissa pian valmistuvan tai juuri valmistuneen opiskelijan, mentoroivan, parina eli mentorina on Aalto-yliopistosta valmistunut alumni, jolle on jo karttunut kokemusta työelämästä. Mentorit tulevat monipuolisesti eri aloilta ja heidän tehtävänsä vaihtelevat asiantuntijatehtävistä päällikkö- ja johtajatasolle.

Mentorointi tarjoaa mentoroitavalle eli aktorille mahdollisuuden saada tukea urasuunnitteluun ja työnhakuun ja mahdollisuuden saada uusia näkökulmia omien tavoitteiden selvittämisessä valmistumisen jälkeiseen elämään. Mentori puolestaan pääsee auttamaan aktoria näissä pohdinnoissa.

– Mentorointi on minulle hyvin tuttua. Itsekin osallistuin aikanaan SEFEn mentorointiohjelmaan mentoroitavana, Eira Vatanen kertoo.

– Tiedon Aallon ohjelmasta taisin saada silloin pari vuotta sitten AlumniNETin kautta, joskin myös tuttavapiirissäni ohjelma oli tuttu ja siitä oli keskusteltu. Työskennellessäni Nokian taloushallinnossa vuosia sitten loimme siellä globaalin mentorointiprosessin, jolloin mentorointia tuli jo tarkasteltua monesta näkökulmasta, Eira Vatanen jatkaa.

Mentorointiohjelmaan osallistuminen kysyy sitoutumista


– Ensimmäisellä kerralla Aallon mentorointiohjelmassa en esittänyt erityisiä toiveita aktorin suhteen ja silloin siksi valikoitui ulkomaalainen miesopiskelija. Ohjelma jäi hänen kanssaan kuitenkin kesken, koska kyseisen opiskelijan elämässä tapahtui tuolloin monia isoja asioita yhtä aikaa eikä hänellä näin ollen ollut aikaa tapaamisille ja mentorointiprosessille. Tällä toisella kerralla jo sitten esitinkin toiveita mentoroitavasta. Toivoin naisopiskelijaa, koska tuntui, että halusin tällä kertaa tukea urapohdinnoissaan nimenomaan naisopiskelijaa.

– Olemme tavanneet aktorin kanssa seitsemän kertaa, noin kerran kuussa tunnin-puolentoista ajan. Tapaamisemme ovat olleet hyvin strukturoituja ja aktorini on valmistautunut niihin huolellisesti etukäteistehtäviä tehden.

Eira kertoo, miten he ensimmäisellä kerralla kävivät kävelyllä, tutustuivat vapaamuotoisesti ja sopivat pelisäännöistä. Toisella kerralla he asettivat tavoitteet ja mittarit ohjelmalle. Sittemmin he ovat laittaneet aktorin CV:n kuntoon, analysoineet hänen persoonallisuuttaan eri työkalujen avulla, tehneet hänestä SWOT-analyysin ja keskustelleet arvoista. Myös piilotyöpaikoista on puhuttu, sillä monet työpaikat täytetään ilman, että työnantajat ilmoittelevat niistä Helsingin Sanomissa tai Oikotiellä.

Avoimuus, luottamus ja halu auttaa ovat mentoroinnin ytimessä


– Olen iloinen siitä, että aktorini on ollut tunnollinen ja olemme yhdessä ja erikseen tehneet yhdessä sovitut tehtävät. Toimintamme on ollut tavoitehakuista.

– Suosittelenkin lämpimästi mentoriksi ryhtymistä sellaisille työelämässä vaikuttaville asiantuntijoille ja johtajille, jotka aidosti haluavat jakaa omia kokemuksiaan ja olla avuksi opiskelijoille tai vastavalmistuneille, jotka miettivät sijoittumistaan työelämään, Eira Vatanen summaa ajatuksiaan.

Hae mukaan mentorointiohjelmaan AlumniNETissä


Lisätietoja:

Kaisa Hölttä                                                
Asiantuntija, sidosryhmäohjelmat                                          
Aalto-yliopiston sidosryhmäpalvelut                      
kaisa.holtta@aalto.fi                                    
p. 050 301 1608       


Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut järjesti 22.4.2015 vuoden tai kahden sisään valmistuville opiskelijoille Life after Graduation -urailtapäivän, jossa kuultiin alumneilta ja työnantajilta arvokkaita vinkkejä opiskelun jälkeiseen työelämään, työnhakuun ja urasuunnitteluun. Myös mentorointiohjelmaa esiteltiin tilaisuudessa niin alumnenille kuin opiskelijoille.
Tilaisuudessa oli edustettuina Suomen Ekonomit, Aalto Start-Up Center, Internly, Microsoft Mobile, Posti, EY, Fiskars, Nestlé, The Boston Consulting Group, CGI, L’Oréal Finland, Sihti IT, Academic Work, PwC, Deloitte, Procter & Gamble, HCL Technologies, Dream Broker, Nordea, Vainu ja KPMG. Lähes 80 opiskelijaa osallistui tilaisuuteen ja hyödynsi samalla myös verkostoitumismahdollisuuden mahdollisten tulevien työnantajien kanssa.